avg
Lazar Ristovski

Filmski susreti u Nišu

Publika u NIšu je burnim aplauzima pozdravila glumce filma „Kralj Petar I“ predvođene Lazarom Ristovskim, posle projekcije ovog ostvarenja, druge festivalske večeri „Filmskih susreta“ u Nišu.

– Hvala na lepom prijemu, na aplauzima koje ste uputili meni i mojim kolegama. Ovo je 40. godina kako ja dolazim na ovaj festival. Hvala vam za sve te godine jer ste najdivnija publika na svetu – rekao je Lzar Ristovski.

U ekipi koja se poklonila bili su Nebojša Kundačina, Danica Ristovski, Radovan Raša Vujović i mladi Ivan Vujić koji u filmu tumači lik dečaka, kaplara Momčila Gavrića.

U nastavku večeri publika je videla film „Koja je ovo država“ srpsko-hrvatsku produkciju u kojoj takođe igra Lazar Ristovski.

Podsetimo da je pre dve godine Lazaru Ristovskom uručena je nagrada „Pavle Vuisić“, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos srpskoj kinematografiji.

Tom prilikom Lazar je rekao: – Najteže je u svom selu biti prorok, tako je i najteže od kolega dobiti nagradu, a kad se dobiju one su uistinu najznačajnije. Presrećan sam što sam dobio ovu nagradu, a hvala i Pavlu Vuisiću što je bio tako veliki glumac. Da on to nije bio ne bi bilo ove nagrade, pa ne bi mogao da je dobijem. Ova nagrada je za mene srpski oskar za životno delo.

Lazar ristovski je rekorder po nagradama koje se dodeljujuu NIšu. Dobio je četiri puta gran-pri, dva putanagradu Car Konstantin I nekoliko drugih priznanja.

« od 5 »

Podsetimo ukratko na najvažnije uloge Lazara Ristovskog.

Sjane kreacije je ostvario u filmovima „Hajka“ (1977), „Svetozar Marković“ (1981), „Igmanski marš“ (1983), „Tako se kalio čelik“ (1988), „Original falsifikata“ (1991), „Tito i ja“ (1992), „Podzemlje“ (1995), „Balkanska pravila“ (1997), „Bure baruta“ (1998), „Belo odelo“ (1999), „Bumerang“ (2001), „Mali svet“ (2003), „Pad u raj“ (2004), „San zimske noći“ (2004). „Sveti Georgije ubiva aždahu“ (2009.), „Dnevnik mašinovođe“ (2016.) i „Kralj Petar Prvi –  (2018.)

Okušao se i kao reditelj i producent filma „Belo odelo“, koje je imalo svetksu premijeru u Kanu 2000. Godine u program NEDELJA KRITIKE.

Posle toga je kao reditelj snimi i svoj drugi film „Beli lavovi“ 2011.

Producirao je 18 igranih, dugometražnih filmova.

Related Posts

Leave A Comment

Izaberite jezik
Choose a language