avg
Na putu ka Oskaru

Film “Sutra ujutru” – Na putu ka Oskaru

RežijaOleg Novković
Uloge: Uliks Fehmiu, Nada Šargin, Nebojša Glogovac, Lazar I DanicaRistovski…

Srpska Filmska Akademija je odlučila na svojoj sednici da će ove godine film Olega Novkovića „Sutra ujutru“ u produkciji Zillion Filma, predstavljati Srbiju u borbi za prestižnu nagradu američke filmske akademije „Oskar“.

„Posle mnogobrojnih filmskih festivala i nagrada koje je film osvojio u zemlji i u inostranstvu ovo priznanje dolazi kao kruna svega toga i kao nova šansa za srpski film. Nadam se da će Ministarstvo kulture republike i grada koji su pomogli u finansiranju ovoga filma i sada naći dovoljna sredstava da pomognu promociju filma na američkom i svetskom tržištu, kao što su to činili i ranije“ izjavio je Lazar Ristovski glumac i producent ovoga filma.
Film “Sutra ujutru” producent najavljuje kao priču o ljubavi i prijateljstvu.

 

KRATKO O FILMU

 

Posle dvanaest godina provedenih u inostranstvu, glavni junak se vraća u rodni grad, gde se ponovo susreće sa starom ljubavi, prijateljima i roditeljima, ali I sa sobom. Oni provode četiri dana zajedno i posle toga ništa više neće biti isto u njihovim životima.

Film Sutra ujutro na Filmskom festivalu u Kotbusu 2006. dobio je glavnu nagradu za film, a u Valensiji 2007. godine Srebrnu palmu. Ovo je drama o ljubavi, dubokim strastima, senzualnosti, nežnosti i, pre svega, priča o ponovnom pronalaženju sebe.

Nesrećni junaci bezuspešno pokušavaju da vrate izgubljeno vreme, neponovljive trenutke radosti, zajedništva i velikih očekivanja.

Novkovićev film, radjen po scenariju Milene Marković, u produkciji “Zilion” filma, biće u konkurenciji za prestižnu nagradu američke Akademije filmske akademije nauka i umetnosti u kategoriji dugometražnih igranih filmova iz zemalja van engleskog govornog područja.

U saopštenju se napominje da je ove godine u Srbiji završen rekordan broj od 20 filmova, ali da je samo šest prikazano u bioskopima, zbog čega je izbor bio znatno sužen.

 

NAGRADE

 

Posle svetske premijere na festivalu u Karlovim Varima, na kome je osvojio drugu nagradu – „East of the west award/special mention“, film „Sutra ujutru“ osvojio je još dve prestižne nagrade: statuetu Slobode za najbolji film na festivalu u Sopotu, kao i Zlatne mimoze za najbolji film na festivalu u Herceg Novom, za najbolju žensku ulogu – Nada Šargin, najbolju montažu – Lazar Predojev i najbolju muziku – Miroslav Mitrašinović. Pored domaćih festivala, film je dobio i poziv za učešće na mnogobrojnim prestižnim međunarodnim festivalima u Montrealu, Aleksandriji, Kopenhagenu, Haifi, Torinu, Talinu, Njujorku, Monpelijeu, Flanders festivalu u Gentu, Solunu, Ženevi, Marakešu, Lokarnu, Londonskom festivalu, te festivalima u Roterdamu i Los Anđelesu.
Ovo je film, koji ostaje u kinematografiji Srbije kao mali biser.

 

Tekst je u potpunosti preuzet sa sajta: ZillionFilm

Related Posts

Leave A Comment

Izaberite jezik
Choose a language